Het Samenspel van Online-Offline Vastgoedbeurzen

Geschreven door: Fay

29 mei 2020

Het daverende succes van de eerste editie van de online bouw- en vastgoedbeurs Real Estate Futureproof (‘REF’) bewijst dat de vastgoedsector al langer een latente behoefte had aan een digitale oplossing van dit kaliber. De lockdown was de aanleiding voor het initiatief, maar REF zal in de post-Covid realiteit ongetwijfeld een rol blijven spelen. De toekomst zal een blended variant van vastgoedbeurzen kennen, waarbij het complementaire karakter van digitaal en ‘normaal’, onze sector meer mogelijkheden zal bieden dan ooit tevoren. Maar wat is de meerwaarde van een online beurs?

 

Eens een écht luisterend publiek

Sprekers van een online beurs zijn verzekerd van onverdeelde aandacht: geen mails die worden bijgewerkt, geen gedagdroom. Mensen hoéven namelijk niet te kijken; ze zitten niet ‘vast’ in een zaal met een ‘opgelegd’ programma. Er wordt selectiever gekeken naar het aanbod en bewust gekozen voor het onderdeel waarvoor ze besluiten in te loggen. Bovendien wordt concentratie bevordert door het gebrek aan chaos en rumoerigheid, tenzij participanten hun tijdelijke kantoor in de kinderkamer hebben ondergebracht.

Ook kwantitatief meer aandacht

Sprekers kunnen naast meer aandacht per luisteraar, ook rekenen op een grotere hoeveelheid bezoekers. Het aantal online participanten is welhaast ongelimiteerd. Geen stadium vol weten te krijgen? Dit kan alleen aan de spreker zelf liggen. Fysieke restricties zijn immers absent ;).

De vaardigheid ‘Online presenteren’

Als spreker moet je dit grotere, bewustere publiek met scherpe focus en hoge verwachtingen, natuurlijk wel kunnen boeien. Dat is een uitdaging. De zaal polsen zit er immers niet in. Een verhaal ‘on the go’ bijstellen door live te tracken hoe het aanslaat, is een goede strategie voor offline presentaties. Online is je enige feedback, je eigen reflectie. Handig voor mensen met laliofobie, maar niet voor de rest. Omdat je maar één kans hebt om het goed te doen, zal je efficiënter aan de slag moeten gaan met je voorbereidingen. Neem jezelf op: Hoe is je intonatie? Wel of geen handgebaren? Goede camerahoek of onderkin? Ook je achtergrond verdient aandacht. Lawaai, rommel en onopgemaakte bedden zijn huiselijk en gezellig, maar de webcam-etiquette respecteer je met Zen-posters en boekenplanken.

Geen biologische reacties

Opgesloten in huis zitten, betekent dat je alleen online ‘iets kan doen’ aan je netwerk. REF biedt een ideaal platform hiervoor. Uiteraard verlopen e-ontmoetingen anders dan de ouderwetse face-to-face interacties. Zoals Michel Baars, Directeur en Eigenaar New Horizon, al opmerkte: achter een scherm komen er geen ‘stofjes’ vrij. Maar dit kan ook positief uitpakken. Minder behulpzame biologische reacties zoals ongemakkelijkheid, ongeduld, onzekerheid en ergernis, komen bijvoorbeeld ook niet opspelen. Je wordt willekeurig gematcht met anderen, je krijgt maximaal 180 seconden per interactie waarna het scherm automatisch uitgaat en andermans contactgegevens in je profiel terug te vinden zijn (altijd prijs). Geen smalltalk, geen gezoek, geen gewacht en je praat voor de verandering weer eens met iemand anders dan je standaard club mensen. Wouter Truffino, Founder: ‘Met online beurzen zoals Real Estate Futureproof kun je bijna niet anders, dan nieuwe mensen leren kennen.’

Tel uit je winst

Tot het verleden behoren: toegangs-, benzine-, materiaal-, personeels-, hotel-, vliegtuig- en (het houdt niet op) stomerijkosten. Ook innovaties lanceren kan voortaan portemonneevriendelijker. Virtuele beursstands zijn een fantastisch alternatief voor fysieke podia om je nieuwe producten en diensten op te etaleren en uit te leggen. Wel zal er meer aandacht moeten worden besteed aan het aantrekkelijk maken van de stand. Op een online beurs is er immers – for better or worse – geen sprake van langslopende mensen die even een praatje komen houden. Herhaaldelijke promotie, een spreker met een aangrijpend verhaal en een meeslepende interactieve presentatie zijn allemaal manieren om de toestroom van geïnteresseerden te vergroten. De bespaarde euro’s kunnen vervolgens uitstekend worden ingezet om je fysieke klantenafspraken te upgraden en te voorzien ‘van dat kleine beetje extra’. Om zó nog meer stofjes vrij te laten komen.

Spaar het milieu, spaar uzelf

Het tijdperk van 24-uurse vliegreizen naar de antipode om een keynote over duurzaamheid te houden, is voorgoed voorbij. Sprekers kunnen vanaf heden congruent zijn. De meest groene presentatie houd je dan ook online: geen auto’s, geen vliegtuigen, geen royale lunches en geen vuilnis. Niet alleen het milieu, maar ook de aanwezigen worden gespaard. De reistijd wordt hardlooptijd. Energie ondermijnende interacties duren maximaal drie minuten. Het tailored programma is geschikt voor iedere concentratieboog en agenda. De lunch voldoet sowieso aan de dieetwensen. Nooit eerder was de kloof tussen een vastgoedbeurs en self-care, zo klein.

 

We zijn hard aan het werk om een enorm succes te maken van de volgende editie van Real Estate Futureproof van 30 juni tot 2 juli. Maar we hopen ook iedereen snel terug te zien op de wandelgangen van de PROVADA, EXPO REAL en MIPIM voor een langdradig gesprek, een biertje en een hug.